Sijoittamisesta tulee herkästi mieleen Wall Street, tai Suomen mittakaavassa vähintäänkin Espoo ja purjehduskengät. Arvokkaasti harmaantunut, solmioon ja tummaan pukuun sonnustautunut mieshenkilö. Arvopaperisalkku. Keski-ikä, paljon rahaa ja paljon perehtyneisyyttä asiaan. Mielikuva, johon saattaa olla vaikea liittää omaa itseä. Mitä jos sinäkin voisit olla sijoittaja? 

Mitä sijoittaminen oikeastaan on? 

Wikipediassa kerrotaan seuraavanlaisesti:

"Sijoittaminen tarkoittaa tavallisesti rahoitusinstrumenttien ostoa, hallussapitoa ja myymistä tarkoituksena tehdä voittoa. Näistä instrumenteista yleisimpiä ovat julkisen kaupankäynnin kohteena oleva pörssinoteeratut osakkeet eli julkisten osakeyhtiöiden (Oyj) osakkeet. Muita sijoituskohteita ovat esimerkiksi warrantit, rahasto-osuudet, johdannaiset, kiinteistöt ja raaka-aineet." 

Sijoittaminen ei kuitenkaan aina vaadi omistusoikeutta. Myös käyttöoikeudella voi ansaita rahaa.

Kiinteistöbisnekseen ilman omistusasuntoa 

Kiinteistöihin liittyvä sijoittaminen tarkoittaa omistusasunnon hankkimista ja vuokraamista pitkäaikaisesti. Tai sitten ostetaan, remontoidaan, myydään eteenpäin ja saadaan voittoa. Mitä jos ei kuitenkaan ole varaa omistusasuntoon, saati sitten sijoitusasuntoon? Nykyään voit tehdä rahaa asunnollasi vaikka vuokralaisena. Vertaisvuokraus mahdollistaa oman kodin ilmaisen markkinoinnin lyhytaikaista majoitusta tarvitseville, kuten turisteille tai työmatkalaisille. Mikäli vuokraat vain osaa huoneistosta, et tarvitse tähän edes vuokranantajasi lupaa. Mikäli taas jälleenvuokraat koko huoneistoa, tulee tästä sopia yhdessä.

Vertaisvuokraus kannustaa liikkuvaan elämäntyyliin

Pari vuosikymmentä taaksepäin oli vielä tavallista haaveilla punaisesta tuvasta ja perunamaasta, pysyvästä kotiympäristöstä, jossa voi vanheta loppuun asti. Myös työpaikat olivat pitkäaikaisempia, kun pätkätyöt eivät hallinneet markkinoita. 2000-luvulla monen ihmisen elämäntyyliä värittää kuitenkin jatkuva liikkuminen. Työn ja muiden kokemusten perässä halutaan vaihtaa paikkakuntaa, valtiota ja jopa mannerta. Pysyvyys ei ole itseisarvo, vaan joissakin tapauksissa lähinnä negatiivinen ilmiö. Liikkuva elämäntapa voi kuitenkin tulla kalliiksi, varsinkin jos kotimaassa pidetään tyhjää asuntoa pölyyntymässä sen aikaa, kun ollaan työkomennuksella ulkomailla. Näihin muuttuviin tilanteisiin on onneksi kehitetty uudenlaisia toimintamalleja.

Koti on siellä missä sinäkin

Vertaisvuokraus eli oman kodin vuokraaminen mahdollistaa liikkuvan elämäntavan. Varsinkin etätyön aikakautena on helppo asua ensi viikolla Italiassa ja sitä seuraavalla vaikka Raumalla. Taloudellisesti tämä on mahdollista sen takia, että lentäminen on halvempaa kuin koskaan ja oman asunnon voi laittaa vuokralle reissunsa ajaksi. Kun päästään irti siitä ajatuksesta, että omistuksen ja käyttöoikeuden tulee kulkea aina käsi kädessä, voidaan laajentaa omaakin elämänpiiriä valtavasti.

Kodin ei tarvitse olla kiinteä paikka. Koti on siellä missä sinäkin.

 

 

Haluaisitko tietää, miten voit vuokrata kotiasi, kun olet poissa?

Jätä sähköpostisi ja kerromme sinulle:

  • Miksi sinun kannattaisi kokeilla lyhytaikaisvuokrausta
  • Miten voit tehdä rahaa asunnollasi
  • Kuinka paljon voisit tienata


Kiitos, lähetimme sinulle sähköpostia!

Pyytäisimme sinua vastaamaan vielä lyhyeen kyselyyn, jotta voimme tarjota sinulle parhaat vinkit lisätulojen tienaamiseen asunnollasi.

Nimi

Millaisen asunnon voisit vuokrata?

Mikä kuvaa sinua ja asuntoa parhaiten?

Haluan: