Veli-Pekka Pulkkinen laittoi oman kotinsa lyhytaikaisesti vuokralle, sillä tiesi lähtevänsä perheineen kesäkuussa lomamatkalle. Vieraan vastaanottaminen mahdollisti hieman pulleamman lomakukkaron. Miltä ensimmäinen host-kokemus tuntui?

”Suurin vaiva asunnon ilmoittamisen suhteen oli varmaankin kohtuullisten valokuvien otto. Tähän tietenkin vaadittiin sellainen ajankohta, jolloin asunto on järjestyksessä ja esimerkiksi lasten lelut eivät pyöri jaloissa. Valokuvien ottamisen jälkeen itse ilmoituksen teko menikin pienellä vaivalla”, kuvaa Pulkkinen.

Usein ihmisiä epäilyttää oman kodin markkina-arvo. Miksi kukaan haluaisi yöpyä juuri minun kodissani esimerkiksi perinteisen hotellivaihtoehdon sijaan? Pulkkinen myöntää jännittäneensä samaa asiaa. Yllätys oli kuitenkin positiivinen, kun majoituspyyntöjä alkoi tulla heti ensimmäisistä viikoista lähtien. Neljän hengen perheasunnolle Helsingissä tuntuikin olevan kysyntää, sillä enemmän on tarjolla yksiöitä, kaksioita tai pelkkiä huoneita.

”Käytännönasioita tuli hieman miettiä näin ensimmäisellä majoituskerralla. Ilmoitin vieraistani huoltoyhtiölle sekä vakuutusyhtiöön, josta sain tiedon että vahinkotapaukset korvataan myös vieraiden ollessa asunnossa – poikkeuksena tahalliset teot. Viimeisenä iltana ennen omalle lomalle lähtöä tein vierastani varten ohjeen, joka sisälsi yhteystiedot sekä tärkeimmät turvallisuus- ja käyttöohjeet. Samaa ohjeistusta voin onneksi käyttää seuraavillakin majoituskerroilla”, pohtii Pulkkinen.

Lomalle lähtiessä on kohtuullinen vaiva pakata reissukamppeet ja jättää asunto järjestykseen ja siivottuna. Lakanat tulee vaihtaa vierasta varten sekä jääkaappi huolehtia siihen kuntoon, että vieras voi täyttää sen mieleisellään tavalla. Pulkkinen kertoo tehneensä lisäksi tilaa muutamille vaatekaapin hyllyille.

”Aion jatkossakin pitää kotiamme tarjolla mahdollisuuksien mukaan. Hieman vaivaa menee järjestelyihin ja etenkin siivouksen suhteen sitä oli välillä epävarma, että mikä on riittävä taso. Yritin koko ajan pitää mielessä, että asunto olisi siinä kunnossa, mihin olen itsekin matkustaessani tottunut. Siivouspalvelut voisin silti mielelläni ulkoistaa”, summaa Pulkkinen majoituskokemustaan.

Kaiken kaikkiaan vertaisvuokrauksessa nousee keskeiseksi hinnan ja vaivan välinen suhde. Mikäli majoituksesta saa riittävän korvauksen, on host todennäköisesti halukkaampi näkemään vaivaa useamminkin. Jos hintaa ei saada kuitenkaan itseä tyydyttäväksi esimerkiksi asunnon haastavan sijainnin takia, saattaa prosessiin käytetty aika tuntua suhteellisen suurelta. Friday Flats on lanseerannut konseptiinsa uuden Premium- palvelun, joka mahdollistaa vuokraukseen liittyvien palveluiden ulkoistamisen. Tämä sopii asunnoille, jotka ovat pidemmän aikaa kerrallaan saatavilla ja asunnon omistaja ei itse halua huolehtia majoitettavan löytämisestä, avainten luovutuksesta ja siivouksesta.