Osallistuimme Forenomin ja Friday Flatsin kanssa Haaga-Helian järjestämään Sharing Economy 2016 -foorumiin Pasilan toimipisteellä. Lokakuisen maanantai-iltapäivän tarkoituksena oli käydä läpi tutkimustuloksia jakamistalouden tilasta Suomessa tällä hetkellä. 

Mutta mikä ihmeen jakamistalous? 

Jakamistalous (sharing economy) viittaa yhteiseen tai yhteisölliseen talouteen; kuluttamiseen, käyttöön ja tuotantoon. Suomessa jakamistalouden piirissä toimivat esimerkiksi erilaiset Facebook-ryhmät, joiden kautta kierrätetään lastenvaatteita. Lisäksi ravintolapalvelut Wolt ja Foodora sekä Ravintolapäivä ovat saaneet perusajatuksensa samasta trendistä. Jakamistalous vähentää hyödykkeiden omistajuuden merkitystä - sen sijaan keskeisemmäksi nousee käyttöarvo. Miksi ostaa helsinkiläisenä auto, kun voit käyttää naapurin kanssa samaa sen harvan kerran, kun sitä tarvitset? Teknologian seurauksena nämä vaihdantapiirit voivat helposti ylittää naapuruston ja kaveripiirien rajat, sillä sähköiset varauskalenterit päivittyvät automaattisesti ja lukot avautuvat kännyköillä.

Miksi jakaa? 

Hyödykkeen vuokraus on edullista, ekologista sekä mahdollistaa sellaisetkin kokemukset, jotka eivät omistajuuden kautta olisi mahdollisia. Haaga-Helian kartoituksen (2016) mukaan 70% ihmisistä käyttää jakamistalouden palveluja helppouden takia, 60 % säästääkseen rahaa ja 35 % käytännöllisyyden takia.

Kotiakin voi kierrättää

Jakamisen trendi ei liity ainoastaan vaatteisiin, ruokaan ja kulkuneuvoihin, vaan se ulottuu vahvasti jo myös asumiseen. Perinteisen punainen tupa ja perunamaa- haaveen rinnalle on noussut unelma vapaudesta: yhä useampi haluaa mieluummin mahdollistaa säännöllisen matkustelun kuin laittaa kaikki rahansa kiinni omistusasuntoon, jossa eletään vanhuuteen asti.

Miltä näyttää vertaisvuokrauksen tulevaisuus?

Muutamissa suurissa kaupungeissa, kuten New Yorkissa, Pariisissa ja Berliinissä, on asetettu rajoitteita Airbnb- toimintaa vastaan. Ongelmana pidetään sitä, että Airbnb:n nähdään vievän pysyvän asunnon ihmisiltä, kun kaupungeissa on muutenkin pulaa kohtuuhintaisista vuokra-asunnoista. Jeroen Oskam on tutkinut pitkään Airbnb- kenttää ja esittää, että rajoitteiden toimeenpanosta kuitenkaan ei ole ollut vielä näyttöä. Oskam suhtautuukin skeptisesti siihen, voidaanko vertaisvuokrauksen voimaa hidastaa kaupunkien tahoilta.

Jeroen Oskam

Jeroen Oskam / Johtaja, the Research Centre of Hotelschool The Hague.

Miten Friday Flats näkee tilanteen? 

Friday Flats tiedostaa vertaisvuokrauksen kehittyvän markkinan uhkakuvineen ja haluaakin toimia yhteistyössä kuntien kanssa säätelyn kehityksessä. Lisäksi Friday Flats rohkaisee kuntia hyötykäyttämään jakamistalouden kautta tyhjänä seisovia asuntojaan - näin saadaan tuloja helposti hukkatilaa hyödyntämällä ja saadaan lisäksi vahvistettua alueiden matkailua. Friday Flatsin johtaja Veli-Pekka Pulkkinen kommentoi:

"Tiettyyn rajaan asti kaupunkien säätely on hyväksi. Emmehän halua tukkia keskusta-alueita pelkästään turismilla, sillä se ei ole matkailijoille eikä paikallisille toivottava asia. Ongelmaa esiintynee kuitenkin vain muutamissa suurissa kaupungeissa maailmalla ja useimmiten vertaisvuokrauksessa on kyse yksittäisen ihmisen oman kodin vuokraamisesta viikonlopun ajaksi. Etenkin pohjoismaissa voimme hyvällä omatunnolla vuokrata asuntoja turisteille, sillä matkailua halutaan lisätä, ei vähentää." 

Friday Flats

Veli-Pekka Pulkkinen / Johtaja, Friday Flats 

Katso tästä tuore artikkeli siitä mikä Friday Flats on ja paljonko sillä voi tienata.