Jakamistalous (sharing economy) viittaa yhteiseen tai yhteisölliseen talouteen; kuluttamiseen, käyttöön ja tuotantoon. Termin rinnalla saatetaan puhua myös yhteisöllisestä kulutuksesta  (collaborative consumption). Kyse on pelkistetyimmillään siitä, että teknologisen kehityksen seurauksena on syntynyt uusia sosiaalisia järjestelmiä, joiden myötä materian ja taitojen  vaihdanta on mahdollistunut ainutkertaisella tavalla.

Keskeistä jakamistalouden trendissä on kulttuurimuutos, jossa käyttöoikeus on noussut omistajuuden ohi. Mikäli auton tarve on enemmän viikottaista kuin päivittäistä, saattaa olla järkevämpää käyttää autoa yhdessä naapuruston kanssa kuin ostaa oma. Verkkopalvelujen myötä pystyt myös tarkastamaan reaaliaikaisesti, minkä kadun kulmasta voit poimia tarpeisiisi sopivan auton, maksaa sen ja avata oven mobiililaitteellasi. City Car Club on yksi tämän kaltaisista yhteiskäyttöautoilua tukevista palveluista. Hintakysymyksen lisäksi kyseessä on luonnollisesti ekologinen ratkaisu, etkä joudu myöskään käyttämään aikaa auton ylläpidollisiin asioihin.

Friday Flats sen sijaan on uusi verkkoyhteisö, jossa yksityiset ihmiset voivat vuokrata kotejaan tai mökkejään toisille sujuvasti ja kustannustehokkaasti. Mikäli olet lomalla kodistasi, voit vuokrata sen eteenpäin ja ansaita näin rahaa: tyhjillään oleva asunto ei hyödytä ketään. Siinä missä pääkaupunkiseudulla asuva saattaa kaivata viikonloppuisin luonnonrauhaa, saattaa pieneltä paikkakunnalta olla mukava tulla hakemaan uusia kulinaristisia tuulia tai tuttavuuksia kaupunkin sykkeeseen. Vaihtelu virkistää - ja jakamistalous mahdollistaakin elämyksiä ilman sen suurempaa sitoutumista tai taloudellista investointia.

Jakamistaloutta voi olla myös lastentarvikkeiden kierrättäminen erilaisissa Facebook-ryhmissä tai ylijäämäruoan tilaaminen ravintolasta. Aikaisemmin saattoi olla tavallista ostaa vene yhdessä sukulaisten kanssa, mutta nykyään senkin yhteiskäyttö onnistuu verkon välityksellä niidenkin ihmisten kanssa, joita et tunne entuudestaan.

Jakamistalouden käsite aiheuttaa kuitenkin keskustelua suuntaan jos toiseen. Esimerkiksi Uber mielletään helposti jakamistalouden piiriin, vaikka toisaalta kyse on jo enemmän puoliammattimaisesta toiminnasta kuin kuluttajien välisestä resurssien vaihdosta. Rajanveto on haastavaa, mutta tähdellistä etenkin silloin, kun jakamistaloutta kritisoidaan trendinä. Päällimmäisenä monia huolestuttavat erilaiset veronkiertoasiat sekä vakuutusmaksujen välttely. Ammattimaisen toiminnan harjoittaminen jakamistalouden nimissä on varmasti yksi tulevaisuudessa lisääntyvä moraalikuoppa, minkä johdosta yleisen tietoisuuden lisääminen on keskeistä. Friday Flats- palvelu muistuttaakin käyttäjiään siitä, että tiedot on täytettävä veroilmoitukseen, sillä kaikki pääomatulo on ilmoitettava. Asunnon vakuutusehdot kannattaa myös tarkastaa ennen majoittamisen alkamista. Kotivakuutuksen on oltava aina voimassa.

Miten itse suhtaudut jakamistalouteen? Oletko käyttänyt jotakin sen muodoista ja onko käsite mielestäsi selkeä?

Haluaisitko tietää, miten voit vuokrata kotiasi, kun olet poissa?

Jätä sähköpostisi ja kerromme sinulle:

  • Miksi sinun kannattaisi kokeilla lyhytaikaisvuokrausta
  • Miten voit tehdä rahaa asunnollasi
  • Kuinka paljon voisit tienata


Kiitos, lähetimme sinulle sähköpostia!

Pyytäisimme sinua vastaamaan vielä lyhyeen kyselyyn, jotta voimme tarjota sinulle parhaat vinkit lisätulojen tienaamiseen asunnollasi.

Nimi

Millaisen asunnon voisit vuokrata?

Mikä kuvaa sinua ja asuntoa parhaiten?

Haluan: